Nota de Premsa
Girona, 17 de novembre de 2020
Girona homenatja als prop de seixanta anys de trajectòria artística d’Enric Ansesa en forma de projecte expositiu coral a quatre espais expositius de la ciutat.
- El Bòlit, el Museu d’Art, la Casa de Cultura i el Museu d’Història de Girona proposen aprofundir en l’obra de l’artista des de diferents vessants: dels processos creatius a la seva implicació ciutadana a través d’un recorregut per la seva obra, des de la més primerenca a la més recent..
- El projecte, comissariat per Antoni Álvarez de Arana, posa de manifest l’encert de la col·laboració entre les institucions culturals d’una ciutat.
Aquest proper divendres 20 de novembre obre portes a al Bòlit_StNicolau la primera de les exposicions que en els propers mesos es dedicaran a la trajectòria artística de l’artista gironí Enric Ansesa.
Les diferents exposicions recullen el testimoniatge de la mostra que a primers d’any es presentava al centre de Can Framis de la Fundació Vila Casas de Barcelona on es va poder veure una primera gran retrospectiva de l’obra d’Ansesa. Sota el títol de Persistències, Can Framis va dedicar, del 10 de febrer al 26 de juliol de 2020, una excel·lent visió de conjunt de la seva singladura artística.
L’exposició arriba ara a Girona amplificada i reformulada pel mateix comissari i ànima d’aquest projecte, Antoni Álvarez de Arana, el qual ha aconseguit travar un tàndem únic i completiu amb l’artista per explicar-ne, plegats, la seva vida i obra. Una proposta que ha implicat a diferents centres – el Bòlit. Centre d’Art Contemporani, el Museu d’Art, la Casa de Cultura i el Museu d’Història de Girona – i diferents administracions, en una suma d’esforços i recursos inèdita fins el moment. El resultat és un fil expositiu que permet passejar per diferents llocs i moments i copsar la complexitat d’una obra i d’una trajectòria de més de seixanta anys i que alhora remarca la vitalitat creativa de l’artista.
Sota un mateix disseny i comissariat, que ajuda a donar unitat a cada mostra, també s’ha treballat en la producció d’un catàleg conjunt que es presentarà al públic el proper 17 de desembre. En el llibre s’hi recullen, a banda de la catalogació de les obres, diverses visions i comentaris d’especialistes com Gloria Bosch, Lluïsa Faxedas, Narcís Selles o Quim Nadal, que ajuden a situar Ansesa en el panorama de l’art català, però també en la vida cultural de la seva ciutat. Una ciutat de la qual no n’ha marxat mai, i en la qual retorna ara als escenaris expositius per trencar amb tòpic de no poder ser profeta en terra pròpia.
Enric Ansesa (Girona, 1945) és un dels referents de l’art català contemporani. Amb una obra que el situa al marge de la majoria de companys de professió, aquest gironí de soca-rel va abraçar el negre i l’abstracció a mitjans dels anys setanta i no ha parat fins a convertir-los en senyal identitari del seu treball. Una trajectòria de més de cinc dècades al món de les arts que la producció en xarxa dels principals espais expositius de la nostra ciutat ha permès presentar de manera global.
Tot l’univers d’Ansesa se’ns mostra desglossat en quatre exposicions diferents i alhora sumatives que, des dels seus inicis fins avui, ens submergeixen en les divergències i les constants d’una obra i d’una vida evocada de manera sintètica en els títols de cadascuna de les mostres.
La capella de Sant Nicolau acull la seva darrera creació: FETS/FACTS. Un treball entorn de les migracions, la violència policial i el control, cada vegada més gran, que aconsegueixen tenir de nosaltres empreses i governs a través de les noves tecnologies. El Bòlit ens porta una obra punyent, directa, de rabiosa actualitat. Uns FETS que ni tan sols una pandèmia mundial com la que estem vivint poden amagar, i que al ser presentats de manera conjunta ens formulen una realitat gairebé distòpica.
FETS/FACTS
Bòlit. Centre d’Art Contemporani. Girona
Del 20 de novembre de 2020 al 31 de gener de 2021
El Museu d’Art continua el recorregut amb CAMINS, un recorregut per la part més íntima de l’artista que ens obre la porta al seu procés creatiu. Una evolució al descobert a través de 48 creacions, en el format que més ha treballat, acompanyades d’objectes conceptuals i diaris. Molts d’ells, quadres i escultures, provenen del seu estudi, i com a part del seu univers, actuen com a assistents de total complicitat cada vegada que l’Ansesa comença un nou projecte.
CAMINS
Museu d’Art de Girona
Del 5 de desembre de 2020 al 5 d’abril de 2021
La següent parada és a la Casa de Cultura on s’allotgen les obres de gran format, ordenades i presentades per la seva iconografia, prescindint de qualsevol referència cronològica. El seu nom, PERSISTÈNCIES, no solament ens evoca el negre omnipresent, sinó també tota una sèrie de temàtiques, o propostes estètiques, que han tingut una continuïtat en la seva producció, i que destaquen per la coherència i rigor.
PERSISTÈNCIES
Casa de Cultura de la Diputació de Girona
Del 17 de desembre de 2020 al 20 de febrer de 2021
Finalment al Museu d’Història de Girona es mostra l’obra d’Ansesa i les seves aportacions culturals com a patrimoni gironí. S’han buscat els SENYALS deixats per la seva activitat, aquell pòsit que han generat les seves accions a Girona. El fet que aquests indicadors sovint no siguin exclusius d’Enric Ansesa i responguin a la col·laboració amb altres creadors, ens dona a entendre quina és la seva visió del paper que ha de tenir la cultura a la nostra societat.
SENYALS
Museu d’Història de Girona
Del 25 de gener al 8 de març de 2021
www.girona.cat/museuhistoria/cat
Resseguir les quatre mostres ha de permetre dibuixar tot un itinerari de prop d’una seixantena d’anys en una lectura polièdrica i completa de la seva obra, del seu compromís amb la societat i de la relació amb la seva ciutat.
Un catàleg conjunt explora la trajectòria, encara vigent, d’Ansesa
El projecte expositiu coral es tradueix també en la publicació d’un catàleg en el qual s’ha volgut fer un exercici d’exploració de la trajectòria, encara vigent, de l’artista, i on s’hi ha volgut sumar la veu d’historiadors i crítics d’art amb els quals Ansesa ha compartit territori i itinerari. A banda del text del comissari, Antoni Álvarez, que introdueix les diferents exposicions i ofereix un extens resum biogràfic de l’artista, s’hi ha sumat la visió més personal de Joaquim Nadal, que ens evoca moments d’una infantesa compartida; les valoracions crítiques de la seva obra i de la seva evolució, des dels inicis, amb les reflexions de Narcís Selles i de Lluïsa Faxedas, i una lectura de la seva obra més recent a través de Glòria Bosch. Cadascuna de les seves aportacions queden recollides en aquest catàleg i donen pas i emmarquen les diferents mostres, que s’afegeixen en aquesta redescoberta de l’artista.
La presentació del catàleg es farà en un acte previst per al dia 17 de desembre de 2020, a les 19 h, a la Casa de Cultura de Girona, que comptarà amb l’assistència tant del propi artista com del comissari.