Vels per la llibertat

“L’escultura de Blay representa el gironí, el català, dempeus contra aquella i contra totes les invasions. Contra la d’ara també. […] l’encarnació del seu ferm voler de llibertat i victòria”

Carles Rahola. “Contra l’invasor”. Estudis napoleònics. Girona: Impremta de la Casa d’Assistència, 1938, p. 116-117. Ajuntament de Girona. AMGi. Biblioteca.

Contra l’invasor és una de les obres més conegudes de l’escultor olotí Miquel Blay. L’escultura simbolitza l’heroisme i s’inspira en la resistència gironina en la defensa de la ciutat durant la guerra del Francès del 1808. Carles Rahola, escriptor i polític gironí, va publicar un article amb el mateix títol, Contra l’invasor, el 1938, on elogiava aquesta escultura com a símbol de lluita i resistència, llavors contra el feixisme. Per aquest article i d’altres de similars va ser jutjat i sentenciat a mort. Després d’una angoixant espera a la presó, va ser afusellat el 15 de març de 1939 al cementiri de Girona.

El Museu d’art de Girona, i els seus treballadors i treballadores s’adhereixen amb aquest vel negre a l’acció de protesta conjunta de molts museus catalans #velsperlallibertat, en contra les sentències condemnatòries dels líders socials i polítics catalans dictades pel del Tribunal Suprem de Justícia Espanyola. En un marc democràtic, el diàleg hauria de ser l’única via de solució dels conflictes polítics.

Entrades Newsletter Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.